Gevolgen nieuwe ontslagrecht



Het nieuwe ontslagrecht wordt nog complexer te worden, terwijl het de bedoeling is dat het eenvoudiger  moeten worden om een dienstverband te beëindigen. Het compromis, tussen twee partijen die ideologisch ver van elkaar af staan, leidt in de praktijk tot merkwaardige situaties.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat de ontslagvergunning komt te vervallen. Daar komt echter het ontslagadvies voor in de plaats. Als een werkgever in de toekomst een werknemer wil ontslaan, moet het UWV om een ontslagadvies gevraagd worden. Wanneer dat advies negatief is, en de werkgever toch tot ontslag overgaat, dan kan de werknemer alsnog naar de rechter maken. Direct naar de kantonrechter kan straks alleen nog als er een opzegverbod is of als het gaat om de tussentijdse beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

Dat lijkt voor werkgevers aantrekkelijk, maar in de praktijk kan dit wel eens heel anders uitpakken. Als de werkgever bijvoorbeeld iemand wil ontslaan vanwege persoonlijke gronden (denk aan disfunctioneren of aan het ontstaan van een onwerkbare arbeidsrelatie) dan zal de werkgever eerst voor een advies naar het UWV moeten. In veel gevallen zal de werkgever een negatief advies krijgen. Waarom? Omdat veel werkgevers de personeelsdossiers niet op orde hebben. Nu werkgevers weten dat en gaan zij nog direct naar de kantonrechter en accepteren het betalen van een hogere vergoeding. Straks kan dat niet meer.
Nu moeten zij met datzelfde dossier naar het UWV, die zal logischer wijs een negatief advies geven. De werknemer zal dan uiteraard naar de rechter stappen om het ontslag ongedaan te maken. De kans van slagen lijkt bij een rechter groot, nu er een negatief advies ligt van het UWV. Bovendien zal de rechter geneigd zijn de werkgever de schade die een werknemer claimt te laten betalen.
Dit betekent dat werkgevers óf werk moeten maken van het personeelsdossier óf gebruik zullen gaan maken van een vaststellingsovereenkomst (waarbij de onderhandelingspositie van de werkgever niet sterk is)

Mochten de plannen doorgaan, dan kunnen wij u helpen de personeelsdossiers op orde te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten